Είδος έργου: Συμμετοχή στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την ανάπλαση της αγοράς της πόλης Σιμπίου στη Ρουμανία.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ιωάννης Παναγιώτου Msc-PGDip,
Μπαλατσούκας Αναστάσιος Dipl. Eng. / MSc ,
Τοποθεσία: Σιμπίου, Ρουμανία
Έτος: 2023
Για τον σχεδιασμό της νέας αγορά του Σιμπίν η κύρια ιδέα προέρχεται από τις πολλαπλές στέγες που υπάρχουν στον κτιριακό ορίζοντα της παλιάς πόλης. Επίσης από τις στέγες που συναντούσαμε στην υπαίθρια αγορά της πόλης κατά τον Μεσαίωνα, όπως αυτές εικονίζονται σε γκραβούρες της εποχής. Το σύστημα αλληλοεπικαλυπτόμενων στεγάσεων οργανώνει τις ημιυπαίθριες και τις κλειστές περιοχές πώλησης σε όλα τα επίπεδα της αγοράς.
Οι στέγες στηρίζονται σε γλυπτικές μεταλλικές κολώνες, οργανικής μορφής. Η τριγωνική διάταξη του οικοσήμου της πόλης του Σιμπίν, καθώς και τα δέντρα του ποταμού ΣΙμπιν που υπήρχαν στην περιοχή μελέτης κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, βοήθησαν στον προσδιορισμό της φόρμας των δομικών στοιχείων των κολόνων και των χωροδικτυωμάτων της αγοράς.
Καθοριστική για την συνολική πρόταση είναι η πρόθεση για επέκταση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, μέσα από την ανάπτυξη του κτιριακού συνόλου της αγοράς και του υπέργειου πάρκινγκ. Η αγορά στο ισόγειο είναι διαπερατή από όλες τις κατευθύνσεις, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί εύκολα εξαιτίας της σαφούς διάταξης των σημείων πώλησης που οργανώνονται γύρω από ένα μεγάλο αίθριο – πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της σύνθεσης.
Το αίθριο φέρνει το φώς και το φυσικό περιβάλλον στο κέντρο της αγοράς. Αναβαθμίζει τον δημόσιο χώρο για στάση και ξεκούραση, εισάγοντας το στοιχείο του νερού που ήταν κυρίαρχο παλαιότερα, όταν ο ποταμός Σιμπίν πλημμύριζε την περιοχή. Στοιχείο του δημόσιου χώρου στο αίθριο, αποτελούν τα ίχνη του μεσαιωνικού τείχους της πόλης, τμήμα του οποίου πιθανόν βρίσκεται εκεί και υπάρχει πρόθεση να είναι ορατό δια μέσω γυάλινης επιφάνειας στο δάπεδο.
Η ενοποίηση της αγοράς με το ποτάμι ενισχύεται από την ευθύγραμμη ζώνη του δημόσιου χώρου – πλατείας που αναπτύσσεται μπροστά από την αγορά επί της οδού Malului, με χρήσεις καταστημάτων εστίασης, μόνιμων καθιστικών και άλλων στοιχείων αστικού σχεδιασμού, φυτεύσεις κλπ.
Στο πλατύ κλιμακοστάσιο που αποτελεί την συνέχεια του δημόσιου χώρου στην κατακόρυφη σύνδεση των επιπέδων, δημιουργούνται επιπλέον καθιστικά και περιοχές φυτεύσεων. Στους χρήστες που θα καθίσουν στη σκάλα δίνεται η δυνατότητα να έχουν ενδιαφέρουσες οπτικές φυγές προς το ποτάμι.
Οι κλειστοί χώροι της αγοράς αναπτύσσονται στον ισόγειο και στον πρώτο όροφο και οργανώνονται παράλληλα με το αίθριο, καθώς και με έναν εσωτερικό εξώστη που δημιουργείται μέσα στο κλειστό τμήμα. Ο εσωτερικός εξώστης αφήνει τον επισκέπτη να ενοποιήσει νοητά τα δύο επίπεδα της κλειστής αγοράς. Το κλειστό τμήμα της αγοράς προστατεύει τον χειμώνα τους χρήστες από τις καιρικές συνθήκες, ενώ κατά τους θερινούς μήνες, μεγάλα υαλοστάσια στις όψεις ανοίγουν για φυσικό δροσισμό.
Το επίπεδο της ταράτσας δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να δούνε το πανόραμα των κτιρίων του ιστορικού κέντρου της πόλης και να περπατήσουν πάνω στις φυτεμένες στέγες της αγοράς που προσανατολίζονται προς το ποτάμι και αποτελούν την επέκταση του δημόσιου χώρου σε αυτή τη στάθμη. Με αυτό τον τρόπο ζωντανεύει η παλιά ανάμνηση που μας θυμίζει ότι το ποτάμι κατέκλυζε τους χώρους της αγοράς, ενώ επιτυγχάνεται με έναν εναλλακτικό τρόπο η σύνδεση του ποταμιού με την αγορά και σε αυτό το επίπεδο.
Οι επικαλύψεις των στεγών είναι πολύχρωμες, αφού αντανακλούν την πολυχρωμία των προσόψεων των κτιρίων του ιστορικού κέντρου.Οι επιφάνειες από τούβλο στις όψεις επίσης αντανακλούν κομμάτι της υλικότητας της παλιάς πόλης. Η επιδερμίδα από corten που διατρέχει τις όψεις στο υπέργειο πάρκινγκ και εν μέρει τις όψεις της αγοράς, δημιουργεί τη σύνδεση με τον χρόνο και την ιστορική εξέλιξη της πόλης ανά τους αιώνες.
Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα «μάτια των στεγών του Σιμπίου». Αυτό το στοιχείο μεταγράφτηκε στην φόρμα της επιδερμίδας από corten στις όψεις του κτιριακού συνόλου, αφού πρώτα στράφηκε κατά 90 μοίρες. Το ίδιο στοιχείο συναντάμε στον αστικό σχεδιασμό επί του εδάφους, όπως σε βασικές χαράξεις, καθιστικά, φυτεύσεις και επιφάνειες νερού.
Οι άξονες κίνησης που ορίστηκαν, εισάγουν τον επισκέπτη εντός της αγοράς από όλους τους δρόμους που υπάρχουν γύρω από αυτήν. Τα αυτοκίνητα προσεγγίζουν το κτίριο στάθμευσης από την οδό Turnului, οι μοτοσικλέτες από την οδό Piata Cibin, ενώ τα ποδήλατα και τα scooter από κάθε κατεύθυνση. Απέναντι από το πάρκινγκ επί της οδού Turnului, οργανώνονται κάτω από ένα ενιαίο στέγαστρο όλες οι λειτουργίες κινητικότητας, όπως αστική συγκοινωνία, ταξί, τουριστικά λεωφορεία, αλλά και ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα και sqooter.
Μέσω της αναδιάταξης των δημοσίων χώρων για πεζούς, ποδηλάτες και οχήματα επιχειρήθηκε να αναβαθμιστεί ο δημόσιος χώρος. Δημιουργώντας δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, η πρόταση στοχεύει να ανακουφίσει τους οδικούς άξονες της περιοχής μελέτης από την άναρχη στάθμευση των αυτοκινήτων και να αποδώσει ξανά τον δημόσιο χώρο στους κατοίκους της πόλης και στους επισκέπτες.
Οι βασικές σχεδιαστικές χειρονομίες που χαρακτηρίζουν την πρόταση είναι οι δυναμικές γραμμές σε αμβλείες γωνίες που πηγάζουν αφενός από την τριγωνική φόρμα του οικοσήμου της πόλης και αφετέρου από την μεταγραφή της φόρμας των «ματιών του Σιμπίου» στο έδαφος με διάφορες παραλλαγές σε καθιστικά, σημεία νερού, φυτεύσεις.
Η πολυχρωμία των προσόψεων της πόλης αντανακλάται στα μοτίβα των πολύχρωμων πλακιδίων που διαχέονται σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής παρέμβασης, που στόχο έχουν να κατευθύνουν τον επισκέπτη στα σημεία ενδιαφέροντος και να συνδέσουν την αγορά Cibin με το ιστορικό κέντρο της πόλης, δημιουργώντας έναν συνεκτικό περίπατο.
Η αναδιοργάνωση των λειτουργιών και οι νέες ποιότητες στον αστικό σχεδιασμό, έχουν κυρίως στο επίκεντρο τις πλατείες Gong και Coroana. Για την πρόταση της πλατείας του θεάτρου Gong βασική επιδίωξη αποτέλεσε το μεγάλωμα του ωφέλιμου χώρου της, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να παραλάβει με άνεση τις κινήσεις και ροές από και προς το θέατρο κατά τη λειτουργεία του. Ταυτόχρονα πρόθεση αποτέλεσε η πλατεία να μπορεί να υποδεχτεί καλλιτεχνικά δρώμενα που θα πηγάζουν από το ίδιο το θέατρο ή και ανεξάρτητα από αυτό.
Η πρόσοψη του θεάτρου και η γεωμετρία του, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της συνθετικής ιδέας, για τη δημιουργία καθιστικών και επιφανειών σκιασμού και φύτευσης. Αξιοποιήθηκαν, η μορφολογία και οι κλίσεις του εδάφους της περιοχής έτσι ώστε η στάθμη της πλατείας να είναι σε βύθιση σε σχέση με την οδό Αλεξάντρου Οντομπέσκου. Τα χρωματιστά πλακίδια στα δάπεδα δημιουργούν εδώ μια παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα γύρω από το θέατρο
Η ευρύτερη περιοχή του θεάτρου Gong αναβαθμίστηκε με την αναδιάταξη του πλάτους των οδών και των ζωνών κίνησης των πεζών. Αξιοποιήθηκαν μικρά αστικά κενά για τον σχεδιασμό καθιστικών, φυτεύσεων και μιας στάσης αστικού λεωφορείου.
Η πλατεία Coroana και τα ενδιάμεσα σημεία ενδιαφέροντος που δημιουργούνται με τον εξ ορθολογισμό και την επαναρύθμιση των αξόνων αυτοκινήτων, πεζών και οχημάτων, δημιουργούν μια διαδρομή που κατευθύνει τον χρήστη από την αγορά προς τα τοπόσημα της πόλης όπως ο “Saint Mary” Evangelical Cathedral και το «The Stairs Tower».
Στην πλατεία Coroana επιλέγεται η βύθιση ενός τμήματός της για την οριοθέτηση ενός μεγάλου καθιστικού ταυτόχρονα με την αντίστιξη που δημιουργείται μεταξύ του καθιστικού και μιας επιφάνειας νερού αντίστοιχης φόρμας. Η σύνθεση αναπτύσσεται γύρω από μία γραμμή ροής νερού μικρού πλάτους, που σηματοδοτεί τη διαδρομή προς το πεζοδρομημένο τμήμα και τον καθεδρικό ναό. Τα πολύχρωμα μοτίβα στο δάπεδο λειτουργούν και αυτά προς όφελος του προσανατολισμού του επισκέπτη. Το ρόλο της σκίασης στην πλατεία παίζει μια εκτεταμένη επιστέγαση που λειτουργεί ως φυτεμένο δώμα, αντίστοιχης φόρμας με τις στέγες της αγοράς.
Στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Turnului συνεχίζεται η γραμμική παρουσία του νερού στο δάπεδο γύρω από το οποίο αναπτύσσονται τα πολύχρωμα μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα διατάσσονται δύο μεγάλα καθιστικά, ως χώροι ξεκούρασης.
Με βάση τις παραπάνω συνθετικές αρχές σχεδιάζονται παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας και στις υπόλοιπες οδούς που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης. Τέλος προτείνεται δίκτυο ποδηλατόδρομου που συνδέει την αγορά Cibin και οδεύει δια μέσω της οδού Turnului προς την πλατεία Coroana και από εκεί δια μέσω των οδών Targu Pestelui και Targu Vinului (οδοί εκτός περιοχής παρέμβασης) στην οδό Masarilor που καταλήγει ξανά στην περιοχή της αγοράς, ολοκληρώνοντας έτσι έναν δακτύλιο ποδηλατοδρόμου μέσα στην πόλη.
ENG
Project: Proposal / International Competition Entry - Regeneration of Sibin Market in Romania
Lead Architects: Panagiotou Ioannis-Architect Msc-PGDip,
Balatsoukas Anastasios-Architect Dipl. Eng. / MSc,
Location: Sibiu,Romania
Date: 2022
The main idea for the design of the new market of Sibiu comes from the multiple roofs that exist on the building view of the old town as well as from the rooftops we encountered in the open-air market of the town during the Middle Ages, as they are depicted in engravings of the time. The overlapping roof system organises semi-open and covered market areas at all levels of the market.
The roofs are supported by organically shaped sculptural metal columns. The triangular layout of the coat of arms of the city of Sibiu, as well as the trees of the Sibiu River that existed in the case study during the medieval times, helped to determine the form of the structural elements of the columns and the space-frames of the market.
The determinant factor for the overall proposal is the intention to expand and upgrade the public space, through the development of the market and the above-ground parking. The market on the ground floor is permeable from all directions, enabling the visitor to navigate easily due to the clear layout of the points of sale organized around a large atrium – square located in the center of the composition.
The atrium brings light and the natural environment to the center of the market. It upgrades the public space for resting and break, introducing the element of water that was dominant in the past, when the Cibin River covered the area. The elements of the public space in the atrium are consisted of traces of the medieval wall of the town, parts of which are probably located there and are intended to be visible through a glass surface on the floor.
The combination of the market and the river is reinforced by the rectilinear zone of the public space – square that is developed in front of the market on Malului Street, by the use of restaurants, permanent sitting and planting areas, other urban design elements, etc.
In the wide staircase that is the continuation of the public space in the vertical connection of these areas, additional sitting and planting areas are created. Visitors who will sit on the staircase are given the opportunity to have an interesting view to the river.
The covered spaces of the market appear on the ground and the first floor and are established in parallel with the atrium, as well as with an internal balcony created inside the covered part of the market. The internal balcony allows the visitor to visualize the two levels of the closed market together. The covered part of the market protects users from the weather during winter, while during the summer there are large glazed-units on the facades which are used for natural cooling.
The level of the roof gives visitors the opportunity to see panoramically the buildings of the historic center of the town and walk on the roof garden of the market that is oriented towards the river and is the extension of public space. In this way, the old memories come to life, reminding us that the river used to cover the area of the market, while an additional connection between the river and the market at this level is achieved in an alternative way.
The roof coverings are colorful, since they reflect the colorfulness of the facades of the buildings of the historic center. The brick surfaces on the facades also reflect part of the materials used in the old town. The corten surface that appears through the facades of the above-ground parking lot and partly the facets of the market unites the time and the historical evolution of the town over the centuries.
The “eyes of the roofs of Sibiu” are the source of inspiration. The same element is found in urban design on the ground, as in basic engravings, sitting and planting areas and water surfaces. The movement axes defined, introduce the market to visitors, from all the roads that exist around it. Cars approach the parking from Turnului Street, motorcycles from Piata Cibin Street, and bicycles and scooters from all directions. Across the parking lot on Turnului Street, there is under the same roof the public transportation, such as taxis, tourist buses, as well as rental electric bicycles and scooters.
The renaturation of public spaces for pedestrians, cyclists and vehicles, was made to upgrade the public space. The proposal of mild traffic roads aims to soothe the roads of the case study from the unregulated parking of cars and return the public space to the residents of the town and visitors.
The basic designs that characterize the proposal are the dynamic lines in obtuse angles that stem from the triangular form of the town's coat of arms and the transcription of the form of the “eyes of Sibiu” on the ground with many variations in sitting and planting areas and places with water.
The colorful facades of the town are reflected in the patterns of colorful tiles diffused in squares and other public areas, which aim to direct the visitor to the points of interest and connect the Cibin market with the historic town center, creating a cohesive walk.
The reorganization of functions and the new qualities in urban planning, mainly focus on Gong and Coroana squares. The proposal of the Gong Theater Square has as main goal to enlarge its useful space so that it could comfortably receive the flow of visitors to and from the theater during its operation. At the same time, the intention was for the square to be able to welcome artistic events that will derive from the theater itself or independently of it.
The facade of the theatre and its geometry formed the basis for the development of the synthetic idea, for the creation of living rooms and shading and planting surfaces. The morphology and slopes of the area were used so that the level of the square was submerged in relation to Alexandru Odobescu Street. The colored tiles on the floors create here a playful atmosphere around the theater.
The wider area of the Gong Theatre was upgraded with the rearrangement of the width of the streets and the pedestrian zones. Small urban gaps were exploited for the design of sitting and planting areas and a city bus stop.
Coroana Square and the intermediate points of interest shaped by rationalizing and resetting the axes of cars, pedestrians and vehicles, create a route that directs the visitor from the market to the landmarks of the town, among others “Saint Mary” Evangelical Cathedral and “The Stairs Tower”.
In Coroana Square it is chosen to immerse a part of it in order to delimit a large sitting room at the same time as the counterpoint created between the sitting areas and a water surface of the respective form. The composition develops around a short-width water flow line, marking the route to the pedestrianized section and the Cathedral. The colorful patterns on the floor are also used for the benefit of the visitor's orientation. An extensive roof is used in order to provide shade in the square and acts as a planted roof such as the roofs of the market.
In the pedestrian part of Turnului Street the linear presence of water continues on the floor around which the colorful patterns develop, while at the same time two large sitting areas arranged as rest areas.
Based on the above synthetic principles, smaller-scale interventions are planned on the remaining roads located in the intervention area. Finally, a network of bicycle paths connecting the Cibin market is proposed and going from Turnului Street to Coroana Square and from Targu Pestelui and Targu Vinului (roads outside the intervention area) to Masarilor Street which ends again in the market area, thus completing a bicycle path ring in the town.
P9 Arch Studio
P. Mela 9, Larissa, Greece